Kampioenschap heggenvlechten in Brummen

Persbericht:

Op zondag 17 januari vindt in Brummen het jaarlijks kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed plaats. Deelnemers uit het hele land vlechten elk 8 meter meidoornheg. Een Engelse delegatie heeft zich ook al aangemeld. Een jury bestaande uit ervaren heggenvlechters beoordeelt de resultaten. En er is meer te doen in Brummen: de bekende natuurfilmer vertelt over zijn nieuwste film, aan de slag, er is een activiteit voor kinderen, er is heggenvlechtgereedschap te koop, en diverse organisaties informeren het publiek over hun werk voor natuur en landschap.

In maart 2015 is het ambacht van heggenvlechter officieel erkend als nationaal, cultureel erfgoed. Eeuwenlang vlochten boeren of zogenaamde heageleiers, doornheggen om een dichte afscheiding rond akkers en weiden te maken. Het ambacht verdween praktisch na de uitvinding van het prikkeldraad. Ruim 10 jaar geleden kwam er weer aandacht voor dit prachtige ambacht. Want behalve vee zorgt een gevlochten heg langs een wandelpad er voor dat honden niet achter het vee aan kan gaan. Maar er zijn meer voordelen. De natuur profiteert van de dichte heggen waarin vogels kunnen broeden en veel andere dieren bescherming en voedsel vinden. Het vlechten zorgt voor verjonging van de heg en geeft het landschap weer meer smoel.

Als vrije tijdsbesteding of beroep is heggenvlechten een fantastisch ambacht. Het is een ambacht met veel geschiedenis, veel streekeigen manieren en een uitdaging om allerlei verschillinde heggen mooi tot een ondoordringbare barrière te vormen. De cursussen heggenvlechten zijn dan ook heel erg populair en ook het publiek weet zijn weg te vinden. Zo trekt het kampioenschap Maasheggenvlechten in Boxmeer jaarlijks duizenden bezoekers, jong en oud.

Op 17 januari gaan langs de Kwazenboschweg in Brummen circa 25 teams aan de slag. De teams komen uit het hele land. Ook Heg&Haag uit Brummen doet mee, evenals de kampioen van 2015, leden van het Gilde van heggenvlechters en een Engels team. Vijf uur heeft elk team om 8 meter heg te vlechten. Een heg kan op verschillende manieren gevlochten worden. Deelnemers kunnen kiezen uit drie zogenoemde vlechtstijlen. Alleen handgereedschap is toegestaan. Het werk van elk team wordt door de juryleden beoordeeld op enkele algemene criteria waarvan de belangrijkste zijn: is de heg veedicht, is het zaag en kapwerk op een goede manier uitgevoerd en, het oog wil ook wat, ziet het er mooi uit. Tussen 10 en 15 uur kunnen bezoekers de heggenvlechters aan het werk zien. Ervaren heggenvlechters geven geïnteresseerden een korte toelichting. Tegen 16 uur wordt de uitslag bekend gemaakt.

Ruben Smit geeft om 11.30 uur een lezing in een nabij gelegen lokaal. De titel van zijn lezing spreekt voor zich: “Achter de schermen van de film De Levende Rivier’. Kinderen kunnen aan de slag en

wil je een echt hakmes voor heggenvlechters of een bijl aanschaffen dan kan dat, want de Engelsman John French is hierin gespecialiseerd en neemt een oud, opgeknapt (en scherp) gereedschap mee. Een buitenkansje!

Heggenvlechten voor ons erfgoed wordt georganiseerd door de Stichting Heg&Landschap, de werkgroep Heg&Haag Brummen in samenwerking met de gemeente Brummen.

Kom 17 januari 2016 voor een prachtige zondag naar Brummen. Plaats: Kwazenboschweg (noordzijde Brummen, richting Zutphen). Tijd: van 10-16 uur. Parkeergelegenheid wordt aangegeven, maar kom als het even mogelijk op de fiets.

Voor meer informatie: Lex Roeleveld, tel. 06 205 22 488 of kijk op www.hegenlandschap.nl. E stichting@hegenlandschap.nl