Image description

Versnipperen snoeihout

De heggen, singels en bomen worden door de werkploeg vakkundig gesnoeid en/of afgezet waar nodig. Maar, wat gebeurt er daarna met het vrijgekomen snoeihout?

Op onderstaande foto’s en filmpjes kunt u zien wat er daarna met het vrijgekomen hout gebeurt als ze in de versnipperaar gestopt worden. Als grove snippers komen ze er weer uit. Deze snippers worden niet gebruikt als bodembedekkers voor paadjes of om de bodem in borders te bedekken tegen het groeien van onkruid.

De snippers van ’t Onderholt ondergaan een aantal bewerkingen waarna ze gebruikt worden als brandstof voor de stoomketel die gebruikt wordt voor het voerproces bij Forfarmers in Lochem. Daarom zult u ook geen kleine snippers zien uit de versnipperaar maar grove snippers. Deze snippers hebben een afmeting van ca. 5x5 cm, anders zijn ze ongeschikt als betreffende brandstof. Wanneer de snippers bij elkaar gereden zijn worden deze gezeefd en aan een hoge bult gereden om op natuurlijke wijze te kunnen drogen.

De snippers dienen een droge stofgehalte te hebben van ca. 70% voordat ze goedgekeurd worden als brandstof. Kortom, de snippers moeten voldoen aan strenge voorwaarden.

Wist u dat?

Iedere 2,5 kg aan drooghout dezelfde energiewaarde heeft als 1 m3 aardgas.

Forfarmers in 2019 een bedrag aan 1,7 miljoen m3 aardgas* bespaarde. In 2023 gebruikten ze ca. 4.247 ton aan drooghout waarmee € 4,6 miljoen aan kosten van aardgas bespaard werd.

Forfarmers  ca 5.000 ton houtsnippers nodig heeft per jaar. Dit betekent ca. 100 ton per week.

Forfarmers hiermee goede stappen zet in het verduurzamen van haar productie.

Forfarmers alleen houtsnippers uit de Achterhoek, wat vrijkomt bij snoeiwerkzaamheden, wil gebruiken.

Wij zijn hier trots op aan mee te mogen werken. Mede dankzij u.

 

Op dit moment zijn er 5 bedrijven die zorgen voor de hoeveelheid snippers die Forfarmers nodig heeft om de stoomketel te kunnen laten draaien. Daarmee hopen we in 2024 ca. 5.000 ton snippers in Lochem af te kunnen leveren. In 2023 was dat 4.247 ton.

 

ForFarmers en Coöperatie Streekhout Achterhoek openen biomassacentrale

 

*) gerekend met gasprijs van € 1,36 in 2023. In 2019 was de gasprijs € 0,79.

 

 

>
<