Zomerexcursie 2018 Meuhoek Halle

       

Op donderdag 14 juni 2018 heeft de jaarlijkse ledenexcursie van ANV ’t Onderholt plaats gevonden.

Wij konden ca. 45 leden verwelkomen in ‘Het land van de drieduizend knotelzen’ in buurtschap DeMeuhoek in Halle. Van een aantal deskundige gidsen kregen wij informatie over het ontstaan en vooral hoe dit Landschapsmonument De Meuhoek in stand wordt gehouden om de eeuwenoude natuur te behouden.
De ontvangst was om 19.30 uur met koffie en/of thee aan de Meuhoek 5 7025 DR  te Halle.

De Meuhoek is een buurtschap onder Halle (gemeente Bronckhorst), midden in de Achterhoek. Bijzonder aan de Meuhoek zijn de duizenden knotelzen langs de perceelsgrenzen. Veel knotelzen zijn erg grillig en al eeuwenoud. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan.

De streek is een parel, een nog vrijwel onontdekt gebied in het groene hart van de Achterhoek. Nergens in de Achterhoek zie je dit karakteristieke landschap op deze oppervlakte. Zelfs op Nederlands schaalniveau is het bijzonder. Een mooi landschap voor mens, plant en dier met een geheel eigen en uniek karakter en een eigen verhaal.

Landschapsmonument De Meuhoek; trots op ‘Het land van de drieduizend knotelzen’!

De Meuhoek ligt tegen de flank van de Halse Rug. Van oorsprong is het een drassig, kwelrijk gebied dat al lange tijd in gebruik is als gras- en hooiland. Aan de Meuhoek zijn ruilverkavelingen (goeddeels) voorbijgegaan. Wel maakte de Meuhoek 20 jaar geleden deel uit van de Landinrichting Halle-Wolfersveen. Het gebied is in het Landschapsbeleidsplan en in de landinrichting aangewezen als waardevol kleinschalig landschap. Mede daardoor zijn er toen nauwelijks landschapselernenten verdwenen. De duizenden elzen in de Meuhoek zijn van generatie op generatie geknot.

Deze bijzondere natuurparel is behouden gebleven door mensen met passie voor het gebied.

De PR-commissie, ANV ‘t Onderholt